En god munhälsa är viktig under hela hästens liv-undersök hästens mun regelbundet

 Så här går en munhåleundersökning till:

1)Hästen kommer till kliniken och boxar finns tillgängliga för hästen om ni skulle vara tidiga. Stort väntrum med enklare fika finns för dig och eventuella medhjälpare. Hundar hålls alltid kopplade och kan vistas i väntrummet tillsammans med vuxen person, men kring hästarna får de inte vara av säkerhetsskäl.

2)Ni skriver in er på en inskrivningsblankett vid första besöket. Ha med hästens pass vid alla veterinärbesök!

3)Undersökningen inleds med att ni får svara på frågor om hästen och dess historik. Sedan kontrolleras hästens allmäntillstånd och en översiktlig undersökning av hästens huvud görs.

4)Därefter får hästen gå in i undersökningsboxen och får lugnande medel som ges med en mycket fin nål direkt i blodet. Den får sedan stå i lugn och ro i ca 10 min och slappna av innan en munstege sätts på. Därefter spolas munnen ren med ljummet vatten innan undersökningen kan börja.

5)En speciell fiberoptiklampa ger bra belysning och munnen undersöks systematiskt med hjälp av en spegel med långt skaft. Hästens bettyp (neutralt, över- eller underbett) och tanduppsättning samt slitmönster studeras.

6)Diagnos ställs och eventuella behandlingar genomförs/inleds ofta vid första besöket. En del skador eller tandslitningsproblem kan kräva ett eller flera återbesök.

7)Det är viktigt att du tar med hästens utrustning (bett, huvudlag etc) så tittar vi på tillpassningen och diskuterar dess användning utefter hästens arbete och övriga förutsättningar.

8)När undersökningen/behandlingen är klar (ca 45 min-1 timme för undersökning och enklare behandling) får hästen gå tillbaka till en ströad box för att det lugnande medlets effekt ska släppa. Undersökning/behandling betalas på plats med kort. En undersökning inklusive lugnande medel kostar från 1875 kr.

9)Utanför kliniken finns en stor grusplan där du kan svänga runt med trailern alternativt köra runt hela kliniken (du behöver inte backa!). Hästar som behöver lite inramning vid lastning kan lastas direkt från kliniken mellan två portar. Om du vet att hästen är svårlastad ta med medhjälpare. Vi hjälper gärna till att stänga luckan om du är själv men har ingen möjlighet att hjälpa till med själva lastningen.

10)Tänk på att hästar som fått lugnande medel (beroende på typ) inte får tävla på 4-6 dygn. Vissa behandlingar (t ex vargtänder som tagits bort) innebär att hästen inte ska användas med bett i munnen en tid efter behandlingen (vargtandsborttagning oftast 7-10 dagar). Fråga gärna innan vad som gäller.

Välkommen!

Rulla till toppen